Talentblog 35 Talent liegt niet

TALENT LIEGT NIET
Ons talent kent geen alternatieve waarheden. Het kan gebeuren dat je jezelf een tijdje voor de gek houdt en misschien even uit de bocht vliegt.  Maar toch, als je alert blijft op je eigen talent dan wordt je vanzelf teruggefloten.

 

Succes
Zo verging het Kareen in Zimbabwe, deelneemster in ons Briljante Onderneemster-programma. Haar bedrijf is gespecialiseerd in raamdecoratie. Ze maakt mensen in Zimbabwe blij met mooie rolgordijnen en Luxaflex.

Als Briljante Onderneemster ging het haar heel goed. Haar bedrijf groeide als kool en ze was zelfs begonnen met uitbreiding naar Zambia en Zuid-Afrika. Niet slecht voor een onderneemster in een land dat in een ernstige financiële crisis verkeert.

 

In de knel
Toch begon er wat te knagen. Ze merkte dat ze vooral bezig was met productie en dat haar talent ‘creatieve verbeelder’ daardoor weinig aan bod kwam. Dat gaf haar te denken over haar succes. Zo doorgaan en uiteindelijk overspannen en ongelukkig op de bank zitten? Daar had ze geen zin in.

Dit vroeg om een drastische reorganisatie: aan de ene kant productietaken afstoten, aan de andere kant een creatief team aantrekken voor een nieuwe productielijn voor home-decoration van eigen ontwerp. Dit bezorgde haar direct zin in haar werk en… Een unieke marktpositie!

 

Toets
Je talent is een geweldige toetssteen. Elke keer kun je kijken of datgene wat je doet bij je talent past. Of, dat de manier waarop je dingen doet wel klopt. Talent is oprecht en geeft altijd signalen af.  De kunst is om die op te vangen. In je lijf, je energieniveau, je inspiratie, je sociale omgang… Dit vraagt je alerte innerlijke blik. En die alertheid kun je trainen met simpele oefeningetjes.

 

Tips voor talent

  • Neem één hele dag voor intensieve zelfobservatie
  • Bij alles wat er gebeurt vraag je je af: past dit bij mijn talent of niet?
  • Als je hier een beetje gek van wordt: schrijf af en toe wat op
  • Aan het einde van de dag kies je één ding waar je verandering in wilt brengen. Dit kan gaan over wat je doet of over de manier waarop je iets doet.

 

Veel succes en plezier!

Hartelijke groet,
Yvette van Dok
Co-Motion Consult