Talentblog 91 Pensioenleeftijd van je talent?

PENSIOENLEEFTIJD VOOR JE TALENT?

Na 9 jaar onderhandelen is het gelukt. Een nieuw pensioenakkoord. Het draait om geld en om de vraag hoe lang iemand redelijkerwijs nog kan doorwerken. Maar, hoe zit het eigenlijk met talent?

 

Want als ik om mij heen kijk dan zie ik dat talent zich helemaal niets aantrekt van vastgelegde pensioenleeftijden. Ons talent stelt zich in op veranderende omstandigheden. En dat gebeurt in ons leven voortdurend, voor en na onze officiële pensioenleeftijd.

 

Een paar voorbeelden:
Hans is 49 en wordt ernstig ziek. Zijn bedrijf ligt een half jaar stil, maar zodra hij zich weer beter voelt pakt hij het weer op. Voor drie dagen per week dan nu. Dat is fysiek haalbaar en levert hem, samen met zijn partner, genoeg inkomsten op. Een mooie bijkomstigheid is: hij doet alleen nog maar zijn favoriete klussen. Zijn talent is in topvorm!

 

Toon is 62 jaar. Hij besluit met vroeg-pensioen te gaan. Stopt hij met werken? Nee, integendeel. Hij begint zijn eigen stembevrijdingspraktijk. Een langgekoesterde wens brengt hij zo in vervulling. Hij hoopt hier zeker nog 20 jaar mee aan de slag te zijn. In zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Zijn talent kan dit prima aan.

 

En tot slot in de categorie laatbloeiers: Ankie Broekers-Knol, onze nieuwe staatssecretaris voor asiel en migratie. Met haar 72 jaar was ze blijkbaar te oud geworden voor de Eerste Kamer, maar is ze jong genoeg om staatssecretaris te worden. Haar ambities én haar talent zijn nog springlevend. Ze gaat ervoor.

 

Talenttips
Pensioenleeftijd voor je talent? Meer of minder werken, eigen keuze of opgelegd? Talent beweegt gewoon mee met de grillige sprongen die het leven maakt. Zolang je jezelf niet vastzet tenminste. En die flexibiliteit kun je blijven oefenen. Wat daarbij helpt is je talent-bucketlist. Deze bestaat uit twee onderdelen:

  1. Drie werkzaamheden die je eigenlijk niet meer wilt doen of in ieder geval minder.
  2. Eén tot drie werkzaamheden die je graag wél of meer wilt doen.
  • Maak dit lijstje en leer het uit je hoofd, hang het op de wc of leg het op je nachtkastje. Het gaat erom dat je jezelf er dagelijks aan herinnert.
  • Zodra de kans zich voordoet om één van de punten op je lijstje te realiseren, dan grijp je die aan.
  • Raakt je lijstje leeg? Dan ben je goed bezig. Vul het gerust weer aan. Zo blijf je meebewegen met de wendingen in je leven.

 

Nog vele talentvolle jaren toegewenst!

Hartelijke groet,Yvette van Dok
Co-Motion Consult