Talentblog 70 Talentvolle topconcentratie

TALENTVOLLE TOPCONCENTRATIE

Als enthousiaste tennisster hoor ik regelmatig spelers op de baan tegen zichzelf tieren à la ‘Sufferd, je bakt er niks van!’ Het kan nog erger. Soms wordt het zelfs schreeuwen en vloeken. Dit is verre van bemoedigend voor jezelf en je talent. Gelukkig is er wat aan te doen.

 

Het sportveld is dé plek voor een flink potje knokken met je eigen mentale zwakheden. Of je nu topsporter bent of amateur: het wedstrijdelement, onverwachte manoeuvres van je tegenstander, tijdsdruk, puntentelling, publiek, je fysieke conditie; het zijn allemaal heerlijke ingrediënten voor een mentaal steekspel met jezelf én je eigen draken.

 

‘Verhaal-denken’ noemt Jackie Reardon dit in haar mindset-trainingen: heel druk zijn met de verhalen in je hoofd. In het verhaal wijt je je slechte prestatie aan de belabberde omstandigheden, zoals de felle zon. Of het verhaal gaat over een beroerde ervaring in het verleden. ‘Ja hoor, die smash lukte de vorige wedstrijd ook al niet.’ Of, ronduit destructief, vertelt het verhaal je uitgebreid hoe waardeloos je bent: kneus!

 

Genadeloos
Nogal treurig dat we onszelf zo hard de grond in boren. Vooral als je bedenkt dat dit niet alleen tijdens een sportwedstrijd gebeurt. Ongemerkt zijn we de hele dag bezig met dit verhaal-denken. Ons hoofd loopt ervan over.

 

De gevolgen hiervan moet je niet onderschatten. Als je hoofd met verhalen bezig is, ben je je concentratie kwijt. En dan kun je die goede prestatie wel vergeten.

 

Gelukkig...
Het hoopgevende is: je kunt er wat aan doen. Jackie leert hoe je verhaal-denken kunt omzetten in ‘actie-denken’. Dit actie-denken gaat niet over denken, maar over ‘top concentratie’, puur en alleen op je eigen actie. Of het nu gaat om die punt in je sportwedstrijd, een moeilijk telefoontje of een spannende presentatie: focus enkel en alleen op je actie. En ban alle andere gedachten uit. Dan stroomt je talent vanzelf.

 

Talenttips
Top concentratie, hier is nog zoveel in te winnen. Oefenen dus. Dat kan elke dag heel simpel met de tandenpoets-challenge. Die gaat als volgt:

 

  • Reserveer 2 minuten voor top-geconcentreerd tandenpoetsen.
  • Begin met een diepe ademhaling en zie je tandenpoetsactie voor je.
  • Realiseer alle poetshandelingen heel geconcentreerd. Probeer nergens anders aan te denken. Gebeurt dat wel? Focus dan direct weer op het poetsen.
  • Sluit af met een diepe zucht en een compliment aan jezelf, onafhankelijk van hoe geconcentreerd je was.

 

Houd je de challenge een week vol? Dat zou al top zijn. Lukt het niet? Boor jezelf dan niet de grond in, maar... begin opnieuw. Je hebt elke dag een nieuwe kans!

 

Veel succes!

Yvette van Dok
Co-Motion Consult

 

P.S. Wil je meer leren over de lessen van ex-toptennister Jackie Reardon? Ga dan naar haar gratis digitale training Friendly Eyes. Leuke video's en praktische oefeningen om je concentratie te vergroten.  Je kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen.