Talentblog 98 Geld als trigger voor talent én draak

GELD ALS TRIGGER VOOR TALENT ÉN DRAAK

Geld is een geweldige bron van energie, zowel voor je talent als voor je draak. Vaak heb je niet in de gaten hoe bepalend deze energie is, en hoe die je besluiten beïnvloedt. Hierover is veel te leren. Een pietsie meer zelfkennis kan je talent al veel opleveren. Ik zet de belangrijkste punten voor je op een rij.

 

Geld als trigger voor talent
De noodzaak om geld te verdienen is een trigger voor je talent. Dit zet je aan om dingen te doen die je anders niet zou durven. En dan heb ik het niet over een bankoverval, maar simpelweg over acties in ons dagelijks bestaan. Een paar voorbeelden:

  • Bij Jackie breekt het zweet uit als ze door een microfoon moet praten. Maar, toen ze de kans kreeg om een potentiële investeerder te winnen voor haar bedrijf, pakte ze haar podium voor een verpletterend verhaal. En de microfoon voor haar neus? Die had ze niet eens in de gaten.
  • Maaike was al jaren op zoek naar een baan. Dit leidde nergens toe. Totdat ze van haar man scheidde en haar eigen broek moest ophouden. Binnen een maand was ze aan het werk. Misschien niet de perfecte job waarnaar ze al die tijd had gezocht. Maar tot haar verbazing had ze het naar haar zin. En haar talent? Dat kwam eindelijk uit de verf.

 

Geld als trigger voor je draak
Of je nu veel verdient of weinig, geld en draken zijn goede maatjes. Je hoeft de roddelbladen maar open te slaan om een indruk te krijgen van het buitensporig gedrag van mensen met veel geld. En je kent ze vast wel: de verhalen over familieruzies die ontstaan als er een erfenis verdeeld moet worden.

Voor nu is het interessanter om naar jezelf in het leven van alledag te kijken. Wat is jouw schaduwkant ten aanzien van geld? Wat heb je hierover van huis uit meegekregen? Met welke overtuigingen en met welk gedrag hou je jezelf en je talent gevangen? Hierbij een tipje van de sluier:

  • Lig je wakker als je de zekerheid van een vast inkomen mist?
  • Ben je een ‘rupsje nooit genoeg’: denk je dat méér geld beter is en ben je hierdoor altijd aan het werk?
  • Ben je juist té zuinig en ontzeg je jezelf pleziertjes die goed zijn voor je talent?
  • Gebruik je de verplichting van ‘geld moeten verdienen’ als excuus om je te onttrekken aan verplichtingen thuis?
  • Et cetera

 

Talenttips
Praten over hoe je omgaat met geld, is ongemerkt een groot taboe. Terwijl een gesprek hierover zeer bevrijdend kan zijn. Leuk zelfs. Doe daarom het volgende:

  • Nodig iemand uit voor een gesprekje over geld.
  • Jullie brengen allebei je talentkant én drakenkant ten opzichte van geld in kaart.
  • Vraag door naar de achtergronden en laat je verrassen door jezelf en de ander.

 

Veel plezier!

Hartelijke groet,
Yvette van Dok
Co-Motion Consult