Talentblog 96 Geen-Paniek-Talent

Geen-Paniek-Talent

 

Paniek is een slechte raadgever. Alles wordt een warboel,  je kunt niet meer denken, je rent rond als een kip zonder kop en voor je het weet neem je besluiten waar je later spijt van krijgt. En je talent? Dat is ver te zoeken. Hoe krijg je daar toch weer contact mee?

 

‘Help, waar ben ik nu in beland?’ Vol goede moed was Ineke begonnen aan een nieuw project. Maar, haar enthousiasme verdween al snel. In het bedrijf waar ze was gestart, heerste zo’n chaos dat haar eigen werk er totaal bij inschoot. Erger nog, ze raakte in paniek, verloor het overzicht en wilde er het liefst vandaag nog het bijltje bij neergooien en op staande voet ontslag nemen.

 

Gelukkig deed ze dat niet. Ze regelde haar eigen SOS, pakte de telefoon en vroeg om hulp. ‘Help, ik ben in paniek’, waren haar eerste woorden. Alleen het delen hiervan gaf al rust. Dit was een goed begin.

 

De volgende stap was gericht op het uitbannen van alle doemscenario’s, simpelweg door ze te benoemen en vervolgens te parkeren. Dat gaf lucht en ruimte voor contact met haar eigen talent.

 

De derde uitdaging was om haar eerstvolgende concrete stap glashelder te krijgen en hier een datum op korte termijn aan te koppelen. Wat er dan gebeurt? Je maakt voor jezelf een containertje waarin al het andere denken niet mag doordringen. Dus, in dit geval niet het bijltje erbij neergooien, maar binnen een week een afspraak maken met de opdrachtgever en duidelijk maken wat eraan schort.

 

Het handhaven van dit containertje vraagt veel discipline, maar bezorgt je wel de ruimte voor de volledige inzet van je talent bínnen deze ene stap. De volgende stap bepaal je pas daarna.

 

Punt voor punt
Toptennisser Rafael Nadal weet als geen ander hoe dit werkt. Hij zegt hierover: ‘Speel punt voor punt. Dat is de enige manier om de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Denk niet aan de fouten die je hebt gemaakt. Verban ook al je verwachtingen over de afloop. Sta je voor op matchpoint? Sta jezelf niet toe om aan winst te denken! Want dan ben je verloren. Focus alleen op het eerstvolgende punt en gooi daar het beste van jezelf in. Dat is waar het om gaat, meer dan dat is er niet.’

 

Talenttips
Punt voor punt, stap voor stap. Het klinkt heel simpel, maar... dit vraagt oneindig veel oefening in concentratie en wilskracht. Het levert wel veel op. Namelijk minder stress en meer talent. Mijn beste leersituaties zijn een potje tennis en een muzikaal optreden. Punt voor punt, noot voor noot.

  • Bepaal wat voor jou de beste leersituatie is voor het ‘stap-voor-stap-principe’? Dit kan van alles zijn. Neem iets wat je regelmatig doet.
  • Bepaal je focus, welke actie voer je 5 minuten lang met 100% focus uit?
  • Lukt dit? Dat is mooi. Vergroot dan je uitdaging een klein beetje.

 

Veel succes!

Hartelijke groet
Yvette van Dok

Co-Motion Consult