Talentblog 95 O2, H2O, CO2 en Talent2

O2, H2O, CO2 en Talent2

 

De herfst heeft er zin in! Lekker veel regen en wat doen wij? Wij zitten weer binnen. Dat doet gelijk wat met je lijf en dus ook met je talent. Je talent fris houden vraagt nu extra aandacht. Zuurstof en water zijn de belangrijkste ingrediënten. Dat is lekker voordelig! 

 

O- CO2
Ademen gaat automatisch: zuurstof erin, kooldioxide eruit. Meestal staan we hier niet bij stil. Jammer eigenlijk. Je kunt hier veel meer gebruik van maken. Want, als je in de stress schiet is je eerste reflex: oppervlakkig ademhalen. Je hartslag schiet omhoog, en je lichaam spant zich aan. Dit kost veel energie en werkt eerder verlammend dan bevorderend… Ook voor je talent.

 

Het handige is: in je reflex ligt ook de oplossing. Je kunt het gewoon omdraaien. Met een beetje focus kun je je oppervlakkige ademhaling weer verdiepen. Dat leidt vanzelf al tot minder spanning.

 

Je kunt zelfs preventief te werk gaan. Je kunt extra zuurstof tanken voor het moment dat je je talent hard nodig hebt. Dat zet je hersenen op scherp en maakt je spieren klaar voor actie. Topsporters doen dit allemaal voor hun wedstrijd. En ook wij kunnen het inzetten, gewoon in ons dagelijks leven.

 

Dus, heb je een belangrijk gesprek? Bereid je voor door 10 minuten van tevoren bewust diep adem te halen. Weet je even niet meer hoe dat moet? Grijp terug op je ademhaling. Doordat je focust op de beweging én door dat extra scheutje zuurstof worden dingen ineens een stuk eenvoudiger. Want deze energieke pitstop creëert ruimte waar je talent - plop - zomaar in kan vallen in de vorm van een zuurstofrijke ingeving.

 

H2O
Water; 50 tot 75% van ons lijf bestaat uit water. En onze hersenen zijn zelfs nog natter. Onderzoek laat zien dat vochtverlies van 2% al een negatieve invloed heeft op je alertheid. Je wordt traag. Nu de verwarming aangaat, wordt de lucht droger. Dus voor je het weet zit je aan die 2%. Een kannetje water op je werkplek doet wonderen voor je snelle geest. Probeer maar eens een half litertje en wie weet, ben je vandaag een uurtje eerder klaar.

 

Groen talent
Wil je het binnen echt leuk maken?  Neem dan een plant of liever nog een stel planten. Waarom? De Universiteit van Wageningen heeft onderzocht dat planten het ziekteverzuim significant verminderen. Zij zorgen voor een aantrekkelijker ruimte, betere luchtvochtigheid, een positief gemoed en meer tevredenheid bij medewerkers over hun eigen functioneren. Hoe simpel kan het zijn. De boost voor je talent in een bloempot!

 

 

Het motto is voor je talent is vandaag heel simpel: goed ademen, lekker drinken en… ga een relatie aan .... Met een plant.

 

Veel plezier!

Hartelijke groet
Yvette van Dok

Co-Motion Consult