Talentblog 92 Talent is eigenaar van de vakantie

Je bent met elkaar op vakantie en ’s avonds komt dan onherroepelijk de vraag: ‘Wat zullen we morgen doen?’ Het kan leuk zijn om dit samen te verzinnen, maar… Niet altijd. Voorkom eindeloze discussies, slappe compromissen en iemand die zijn zin doordrukt. Kies voor inspirerend en… Talentvol!

 

De oplossing voor een inspirerende en talentvolle besteding van onze vakantie vond ik in Barcelona. Onze stedentrip was een van de leukste vakanties die ik ooit heb gehad met mijn jonge kinderen. En dat heeft vooral te maken met de manier waarop we ons programma voor de dag maakten.

 

Ik had geen zin om van alles te bedenken. Daarom spraken we af dat ieder van ons een dag lang eigenaar was van het programma. De eigenaar mocht bepalen hoe de dag er uit ging zien, geheel volgens eigen idee. En de anderen hadden de taak om blijmoedig te volgen.

 

Het effect was verbluffend. Jong en oud namen de uitdaging ten volle aan. Het bijzondere was dat we allemaal een uitgesproken idee bleken te hebben. Zo wist mijn 11-jarige zoon het gelijk: hij wilde naar het voetbal-Walhalla Camp Nou.

 

Helaas, op zijn dag goot het van de regen. Dat loste hij creatief op: ‘Dan gaan we eerst spelletjes doen.’ Na een paar uur spelletjes doen, goot het nog steeds. Dan moesten we toch maar wat paraplu’s regelen, natuurlijk wel in de kleuren van FC Barcelona.

 

Toen waren we klaar voor de verkenning van alle hoeken en gaten van het voetbalpaleis: de houten bankjes in de kleedkamers, de toiletten voor de spelers, de spelerstrap naar de arena, het gemaaide gras, de witte lijnen, het goal… Allés kwam tot leven in de glimmende ogen van mijn zoon en de stromende regen.

 

Het werd een onvergetelijke dag. Voor hem, en ook voor ons. Het is zo’n groot cadeau om je te laten meeslepen in het enthousiasme van een ander. Want het is een prachtige bron van inspiratie, voor je eigen talent en dat van de programma eigenaar.

 

Talenttips

Laat jezelf verrassen op je vakantie door mee te gaan met ideeën van een ander. Dat is heel eenvoudig:

  • Spreek af wie de eigenaar is voor de dag of voor het dagdeel
  • Laat iedereen aan de beurt komen
  • Beweeg blijmoedig mee en geniet!

 

Veel plezier en fijne vakantie!

 

Yvette van Dok

 

Ps. Ik heb ontdekt dat ook jongere kinderen dit heel goed kunnen. Het vraagt slechts wat ondersteuning bij de uitvoering, hoewel veel kinderen ver komen met hun digitale info. Het idee van de eigenaar blijft intact. Heb je leuke voorbeelden? Mail ze even.