Talentblog 89 Talent in klinkende munten

TALENT IN KLINKENDE MUNTEN

 

Hoeveel geld is je talent eigenlijk waard? Het meten van de geldwaarde van je talent is eigenlijk onmogelijk. Want talent vertaalt zich vaak niet in een direct verkoopbaar product. Talent is onbetaalbaar… Maar toch lijkt het me goed om eens te spelen met deze vraag. Dus, wat levert jouw talent je op in klinkende munt?

 

Meer talent, meer inkomsten?
Je opdrachtgever betaalt je voor je talent. Tenminste, als je werk doet dat past bij je talent. Neem Kees, zijn talent ‘verhelderen’ is zo klaar als een klontje. Zijn vak is bedrijfskunde. Hij heeft zijn talent direct daaraan gekoppeld. Heb je een probleem in je organisatie? Kees maakt in no-time helder hoe je dit oplost. Het werkt echt, dus mensen betalen hem daar graag voor. Hij kan prima uitrekenen hoeveel zijn talent minstens waard is.

 

Veel talent en minder inkomsten is ook een optie. Zo was fysiotherapeute Anne manager van een grote praktijk. Ze had een goed inkomen, daar niet van. Maar helaas, haar hart ging meer uit naar haar cliënten. De stap terug maken, vereist dan moed. Terug? Terug in inkomsten, maar ook: terug naar talentvol werk. Zo ontvangt ze voor een paar honderd euro (minder) een schat aan levensvreugde.

 

Meer talent, meer inkomsten voor anderen?
Als je de inkomsten voor anderen als graadmeter zou nemen, dan is mijn talent miljoenen waard. Ik overdrijf niet. Bedrijven en organisaties hebben dankzij mijn talent ‘mensen in beweging zetten’ projecten binnengesleept, de juiste mensen aangenomen, goede besluiten uitgevoerd en daarmee geld verdiend. Natuurlijk is het samenspel met andere talenten wel onontbeerlijk.

 

Meer inkomen, meer talent? 
O ja, toch nog even een misverstand uit de weg ruimen: een hoger inkomen betekent niet automatisch dat iemand meer talent heeft. Ik zie helaas veel slechte voorbeelden van het tegendeel.

 

Talenttips
Hoe zou jij de geldwaarde van je talent inschatten? Speel eens met de volgende vragen:

  • Wat is jouw talent waard?
  • Voor wie levert jouw talent wat op?
  • Verdien jij jezelf terug?
  • Zijn je talent en verdiensten in balans?

 

Laat je verrassen door je eigen antwoorden.

 

Hartelijke groet,

Yvette van Dok
Co-Motion Consult