Talentblog 87 Vergaderen met talent

VERGADEREN MET TALENT

 

Vergaderen. Daar heb ik echt een hekel aan. Ik zit braaf te wachten terwijl anderen te laat komen. Ik heb mijn voorbereiding gedaan en kan direct door naar de hoofdvraag. Dat is meestal iets te snel. En als mensen tijdens de vergadering hun apps bijwerken of weglopen voor een telefoontje, dan is mijn talent echt ver te zoeken.

 

Toch betrapte ik mij er laatst op dat ik blij uit een vergadering kwam. En waarom? Omdat er een heikele kwestie op tafel lag die opgelost moest worden. Twee partijen stonden lijnrecht tegenover elkaar, maar moesten wel samen door één deur. Dat was in ieders belang. Maar hoe dan? Dat was de grote vraag voor onze bijeenkomst. De zes aanwezigen waren bereid om hun talent optimaal áán te zetten en we begonnen met een flinke brainstorm. Wat een verrassing: er bleken meer opties dan gedacht!

 

De temperatuur liep op en het optimisme nam toe. Een oplossing lag in het verschiet. Toen kwam het aan op een keuze van de beste optie. Een vurige discussie en het besluit viel! Pfff, tijd voor cooling down. Deze snelkookpan had op zijn hoogst een uur geduurd.

 

Ingrediënten voor mijn snelkookpan
Het was voor mij een mooie ervaring: een vergadering waarin ik mijn talent kwijt kon! Dat wil ik vaker. Ik heb direct de ingrediënten voor mijn favoriete vergadering op een rij gezet. Dat zijn:

  • Op de agenda één hot issue (en geen lange lijst)
  • Alleen aanwezigen die echt belang hebben bij het onderwerp
  • Een constructieve discussie waarbij talenten de boventoon voeren. (Dat er dan af een toe een draak over tafel vliegt hoort erbij).
  • De tijd is beperkt.

 

Talenttips
Het veranderen van een vergadergewoonte kan een stroperig proces zijn. Desalniettemin, stel je even voor dat jouw vergadering een talentvolle happening is! Daar word je toch blij van? Dus schroom niet en probeer het als volgt:

Stap 1. Stel vast wat de afgelopen periode jouw beste vergadering was. Waarin kwam jouw talent het best tot zijn recht?
Stap 2. Maak je eigen lijstje van ingrediënten voor jouw favoriete vergaderwijze
Stap 3. Wat is jouw allerbelangrijkste ingrediënt? Kies er 1, waar je echt voor wilt gaan
Stap 4. Onderneem een creatieve actie om je volgende vergadering naar je talent te zetten.

 

Ben jij ook blij geworden van je talentvolle vergadering? Laat het me weten!

Veel succes!

Hartelijke groet,
Yvette van Dok

Co-Motion Consult