Talentblog 77 Talent in transitie

TALENT IN TRANSITIE

 

Omschakelen, van een project gefinancierd door externe donoren naar een zelfstandige onderneming. Dat is een megatransitie die een flink beroep doet op het talent van alle betrokkenen. En op moed, want opeens lijkt niets meer zeker.

 

Stel je voor: je hebt een contract en ontvangt je salaris. Al vallen de resultaten tegen, je krijgt nog steeds uitbetaald. Deze zekerheid verdwijnt. Je salaris wordt afhankelijk van het aantal wc-potten dat je hebt geproduceerd én verkocht. En dan gaat het niet over tientallen per maand, maar over de honderdtallen waarmee je je eigen inkomen garandeert.

 

Deze uitdaging gaan de teamleden van het BUSP-sanitatieproject in Mozambique aan. Met veel enthousiasme en goede hoop. Want vanaf 1 januari gaan ze verder als Susamati. Het afgelopen jaar zijn ze klaargestoomd voor deze stap. Een aantal elementen waren hierin cruciaal.

 

Eigenaarschap 100%
Teamleider Manuel neemt zijn eigenaarschap volledig op zich. Zijn enthousiasme én zijn talent ‘vertrouwen geven’ komen hierbij van pas. Hij krijgt zijn team mee, zijn klanten ook en hij heeft een warm netwerk dat graag een handje helpt.

 

Helder besluit
Dat het project zou eindigen was meteen glashelder. Duidelijk was ook: er komt geen tweede fase. Deze helderheid dwong het team tot een besluit: stoppen en werk zoeken of doorgaan met dit plezierige werk, maar dan als eigen onderneming. Het is het laatste geworden.

 

Aanlooptijd
Een dergelijke transitie vindt niet van de ene op de andere dag plaats. Teamleden hebben tijd nodig om aan het idee te wennen, om in hun rol en talent te groeien. En om de productie en de onderneming op orde te krijgen. Hier was een jaar voor nodig. En een strakke deadline.

 

Gewild product
Het product waar de klanten naar lonken is de Pia Fantastica: een betonnen toiletpot, verkrijgbaar in vrolijke kleuren. Belangrijk voordeel is dat hij weinig doorspoelwater verbruikt en gemakkelijk aangesloten wordt op de kleine septic tank op het erf. Degelijk sanitair is maar voor 22% van de Mozambikanen beschikbaar. Terwijl veel mensen wel graag op een schoon toilet willen zitten. Ze blijken hier best voor te willen betalen. Dit stemt optimistisch voor de verkopen.

 

Per 1 januari 2019 gaat Susamati van start. Dat is spannend. Manuels aanpak? Vanuit vertrouwen en vanuit zijn talent ‘vertrouwen geven’ gaan hij en zijn team het gewoon doen!
Hartelijke groet,

Yvette van Dok
Co-Motion Consult

 

P.S. Als je het leuk vindt om te investeren in een betonmolen of mallen voor de productie van de toiletpotten, neem dan vooral contact met me op.