Talentblog 74 Maak het je eigen vanuit talent

MAAK HET JE EIGEN VANUIT TALENT

Het volgen van instructies of kopiëren van een werkwijze kán goed werken. Maar niet klakkeloos. Maak voor een goed resultaat eerst een vertaalslag naar je talent, om het ‘jezelf eigen te maken’. Want doe je dat niet, dan kun je stevig tegen een muur lopen.

 

Alice stond ongemakkelijk voor haar klas. Hoe moest ze nu verder? Haar dertig leerlingen werden baldadig. En zij voelde de moed in haar schoenen zakken. Het lesprogramma was door een collega gemaakt en zag er goed uit. Dus ze dacht dat het wel zou lukken.

 

En nu stond ze hier, met een vette black-out. De leerlingen hadden nog gelijk ook: het was ronduit een saaie les. Ze realiseerde zich - later pas - hoe ze het voortaan zou doen: gewoon volgens haar eigen talent: lekker ‘Ludiek’.

 

Andere koek
Kees stond te hakkelen bij zijn trompetsolo. O kreun! Hij had zo goed geoefend en toch kwamen die tonen er nu niet goed uit. Bibberende lippen, zweethanden. Brrr… Spelen voor publiek is toch echt andere koek. Bij barre omstandigheden komt het aan op meesterschap: het ‘je eigen maken’ van de materie. Tot in je vezels!

 

Architecte Norma beklaagde zich: ‘Mijn mensen doen het nooit hoe ik het wil. Zo kan ik toch niks aan ze overlaten?’ Ze kon haar mensen niet zelfstandig laten werken, want dan ging alles fout. Dat wilde ze graag anders. Maar hoe? Ze werd stevig aan de tand gevoeld door een paar collega-onderneemsters.

 

‘Nam ze haar tekenaars mee naar het gesprek met de opdrachtgever?’ Nee, dat zou volgens haar te veel tijd kosten. ‘Kregen de mensen de kans om zich in te leven in de situatie?’ Dat was niet nodig, want zij gaf toch heldere instructies? Tja, zo wordt het wel heel lastig om je een opdracht eigen te maken…

 

Talenttips
Hoe maak je jezelf een taak of opdracht eigen? Door het puur op je eigen manier te doen, vanuit je talent. Hoe je dat doet, kun je op een grappige manier oefenen. Bijvoorbeeld, als iemand je helpt bij het koken of een ander klusje. Het gaat als volgt:

  • Leg de ander uit hoe iets gedaan moet worden
  • Vervolgens mag de ander het niet precies doen zoals jij het hebt voorgedaan of geïnstrueerd. Daag de ander uit om helemaal op zijn eigen manier tot het gewenste resultaat te komen
  • Kijk wat er gebeurt en heb vooral veel lol samen!

 

Succes!

Yvette van Dok
Co-Motion Consult