Talentblog 73 Geef talent gehoor

GEEF TALENT  GEHOOR

Vaak beseffen we pas hoe belangrijk iets is als het er niet meer is. Dat geldt zeker voor ons gehoor. ‘Horen’ is zo vanzelfsprekend dat we er niet bij stil staan. ‘Geluidsveiligheid’ is nog niet ingeburgerd. Totdat je gehoor (opeens) staakt…

 

‘Sorry, wat zeg je?’ Saskia zat naast me in een wat rumoerige omgeving. Het was haar eerste dag met haar gehoorapparaat. Nog even wennen dus. Ze was hiermee begonnen, omdat haar leerlingen in de klas klaagden dat ze hen niet goed verstond. Haar werk begon eronder te lijden. Dus tja, nog lang niet bejaard, maar toch op naar de audicien voor maatregelen.

 

Joris heeft last van een continue ruis en piep in zijn oren: tinnitus. De natuurlijke filter voor bijgeluiden doet het niet meer. ‘Ik moet echt eerste klas reizen. Al die herrie in de trein, ik ben al bekaf als ik op mijn werk aankom.’ En wat vroeger puur genieten was, zoals de stilte in het bos, is voorgoed verleden tijd. Joris wordt gek van de herrie in zijn eigen hoofd.

 

Helaas ben ik sinds een paar maanden ook ervaringsdeskundige. Te harde orkestrepetities en voilà: een flinke piep en een overgevoeligheid voor geluid. Dit is geen feestje, integendeel. Een werkbespreking in een restaurant, een netwerkborrel of een lang telefoongesprek: ik kan het niet aan.

 

Slecht horen, het laat zich raden wat de gevolgen zijn voor je talent. Contact met anderen is essentieel voor de uitgifte van je talent en dat is precies wat je gaat vermijden. Gehoorproblemen en sociaal isolement gaan hand in hand.

 

Talenttips
Allereerst: koester je gehoor! Geniet bewust van een zoemende bij, mooi vogelgezang of een prachtig muziekje. Het zijn allemaal heel bijzondere geluiden.

 

En ook: besef hoe belangrijk goed horen is voor de uitgifte én groei van je talent. En bescherm het zo goed mogelijk. Dit kan als volgt:

  • Zet een decibel-app op je telefoon
  • Meet in verschillende situaties de geluidsbelasting
  • Neem serieuze maatregelen als je in de rode zone terechtkomt (volume knop omlaag, oordopjes, weggaan).

 

Ik wens je vele mooie en prettige geluiden. En bloeiend en (talentvol) contact met anderen!

 

Yvette van Dok
Co-Motion Consult