Talentblog 72 Talent (f)luisteraar

TALENT (F)LUISTERAAR

Soms hebben mensen geen flauw idee van wat hun talent is, terwijl het voor de buitenwereld zo klaar is als een klontje. Blijkbaar heb je het gehoor van anderen nodig om je eigen talent te benoemen.

 

Als toehoorder kun je iemand flink helpen met het benoemen van zijn talent. Dat is helemaal niet moeilijk. Vaak is het een kwestie van goed luisteren en de woorden herhalen die iemand steeds gebruikt. Dit gebeurt heel natuurlijk. Het valt je normaliter niet op. Totdat je erop gaat letten… En je ontdekt dat iemands verhaal hiermee is doordrenkt. Het kan zelfs hilarisch worden!

 

Raadsel
Zo was het voor Maia uit Georgië één groot raadsel wat haar talent zou zijn. Met veel moeite is ze toen bij de term ‘right time, right place’ gekomen. Waarom? Omdat iemand haar erop wees dat ze ongeveer elke minuut het woord ‘right’ gebruikte. Zelf had ze dat niet in de gaten.

 

Songus uit Jordanië kwam niet verder dan een paar vage aanduidingen voor haar talent. Wat zou het kunnen zijn? Toen ze vervolgens enthousiast over haar bedrijf vertelde, was er één woord dat steeds terugkwam: ‘hosting’. ‘Natuurlijk!’, riep ze uit. En mooi dat ze het woord ‘natuurlijk’ gebruikte, want… zo natuurlijk is het ontvangen van gasten dus voor haar.

 

Herman had een hele lijst met namen die hij van toepassing vond op zijn talent. Maar het woord ‘ontdekken’ kwam daarop niet voor. Terwijl hij dit woord telkens gebruikte. Van ontdekken waar je klant mee zit, tot een goede oplossing ontdekken. En zo voort! Tja, dan wordt het als luisteraar tijd om te polsen of dit is waar zijn talent over gaat.

 

Talenttips
Door goed te luisteren kun je iemands talent blootleggen. Denk er niet te veel bij na, dan voorkom je dat je voor de ander invult.

  • Luister goed als iemand enthousiast vertelt over een actie of gebeurtenis waarbij hij betrokken was. Dit kan ook een vakantieverhaal zijn.
  • Let op woordgebruik en intonatie.
  • Welke woorden gebruikt iemand (veel) om een eigen actie of rol aan te duiden? Welk woord springt eruit?
  • Leg dit woord voor aan de ander en kijk of hij zich hierin herkent.
  • Oefen vaak, dan gaat het steeds beter.

 

Nu kan het goed zijn dat dit woord niet de definitieve naam is voor het talent. Maar… Je bent heel warm!

 

Succes!

Yvette van Dok
Co-Motion Consult