Talentblog 71 Met je draak op vakantie

MET JE DRAAK OP VAKANTIE

Vakantie vieren is vaak leuk, maar niet altijd. De ellende is namelijk dat je nooit alleen met je talent op vakantie gaat. En ook niet alleen met het talent van je reisgenoten. Draken reizen mee en steken regelmatig de kop op. Vooral als er ruimte komt voor ontspanning of gezellig samen zijn…

 

Ben je ooit getuige geweest van een knetterende ruzie tussen twee geliefden op een parkeerplaats langs de snelweg? Als je er op let... Voor sommige relaties is zo’n ruzie de laatste druppel. Statistieken wijzen uit dat het aantal echtscheidingen na de zomervakantie bijna verdubbelt ten opzichte van andere maanden.

 

Kortom: op vakantie met je geliefde is niet geheel risicoloos. Slechts weinigen willen dit risico níet lopen. Want naast het plezier, is het natuurlijk een geweldige kans om meer te leren over de omgang met je eigen draken. (En laat de illusie dat je je partner kunt veranderen maar gewoon gezellig thuis, dat scheelt een hoop ellende).

 

Voor wie het nog niet weet: draken gaan over je eigen tekortkomingen. Draken? Ja, dat zijn de stemmen in je hoofd die je de grond in praten, is het gedrag dat je eigen talent in de weg staat, de patronen die je ervan weerhouden om het contact met iemand anders aan te gaan en de gewoonte om alles en iedereen buiten jezelf de schuld te geven van wat misgaat. Et cetera!

 

Draken temmen
Het vraagt heel wat zelfkennis om goed met je draken te kunnen omgaan. De strijd aangaan met je draak? Dat werkt niet, die win je nooit. Het sleutelwoord is ‘compassie’. Als een steen waar de scherpe randjes heel langzaam vanaf gaan, doordat er telkens weer een druppel water op valt. Zoals zo mooi geïllustreerd is in dit Georgische spreekwoord.

 

Erken!
Elke keer als je draak de kop opsteekt, probeer je te erkennen dat het weer zover is. Misschien heb je jezelf er dan al in verloren?

Geen nood. Er komt altijd een nieuwe kans. Misschien zelfs wel 100 keer tijdens een weekje vakantie. Er komt een moment dat je uit je vastgeroeste patroon kunt stappen en op een andere manier kunt reageren.

Wanhoop niet, strijd niet, heb geduld met jezelf, wees zacht en leer wat je te leren hebt, druppel voor druppel.

 

Drakentips
Een paar praktische tips voor een liefdevolle vakantie met je draak:

  • Stel één draak centraal deze vakantie en vergeet je andere draken. Niet alles tegelijk.
  • Laat je reisgezelschap weten welke draak je kiest. Het delen ervan kan al veel helpen.
  • Misschien vind je een passende steen als reminder…

 

Fijne vakantie!

Yvette van Dok
Co-Motion Consult