Talentblog 69 Talent houdt het ideaal hoog!

TALENT HOUDT HET IDEAAL HOOG

 

Binnenkort ben ik jarig. Een goed moment om te peilen hoe het staat met m’n vitaliteit. En dan niet zozeer fysiek. Want mijn lijf vertelt me heus wel dat het geen 25, maar 55 jaar is. Veel interessanter is de vraag: hoe staat het met mijn ideaal? Ofwel: hoe vitaal is mijn ideaal? Idealen zijn namelijk een geweldige bron van vitale levensenergie.

 

Mijn ideaal? Dat is nog steeds dat iedereen op de wereld vanuit zijn of haar talent kan werken. Vreemd eigenlijk dat mijn ideaal zo stevig overeind blijft. Mijn jaren veranderen niets aan deze wens. Integendeel zelfs.

 

Ben ik dan zo naïef? Zie ik dan niet wat voor ellende zich afspeelt in de wereld om ons heen? Wat maakt dat ik zo vastbesloten vasthoud aan iets dat ik nooit ga bereiken?

 

Een collega, Karin Bakker, gaf mij laatst een helder antwoord op mijn vragen, en tekende er al pratende een plaatje bij. Karin: ‘Soms ben je enorm aan het ploeteren om iets te bereiken. Je probeert als een gek een berg op te komen. Je moet nog over een bult van hindernissen heen, waardoor je geen (helder) zicht hebt op het eindresultaat. Voor je het weet verlies je je focus of raak je ontmoedigd.’

 

In zo’n geval schiet een ideaal je te hulp. Dat hangt als een luchtballon boven je, dus dat kun je altijd zien. Dat geeft hoop! En het mooie is: je concrete einddoel reflecteert zich in je ideaal. Je talent trouwens ook. Dus, als je het even niet meer ziet zitten, zoem dan in op je ideaal. Dat geeft richting en inspiratie, en helpt je om over die lastige hobbel heen te komen.

 

De opdracht is dus: Houd je ideaal hoog! Dit is namelijk de beste remedie tegen verbittering en ontmoediging. Het is een geweldig uitgangspunt voor je talent en helpt je om concrete resultaten te bereiken.

 

Talenttips

Doe jaarlijks een vitaliteitscheck: hoe staat je ideaal ervoor? Hoe springlevend is het nog? Een perfecte dag daarvoor is natuurlijk je eigen verjaardag. Maar je kunt het natuurlijk ook gelijk vandaag doen. Dat gaat als volgt:

  1. Zie je eigen ideaal voor je
  2. Voel in je lijf waar het borrelt. Hoe hoog zit je ideaal-energie op een schaal van 1 tot 10? Bij 1 is je ideaal zo goed als dood is en bij 10 is het in topvorm
  3. Zit je onder de 6? Vraag hulp en neem actie
  4. Zit je boven de 7? Koester het op jouw eigen manier en geniet ervan!

Veel plezier!

Yvette van Dok
Co-Motion Consult