Talentblog 68 Talent denkt om

TALENT DENKT OM

 

Omdenken. Van een probleem een mogelijkheid maken. Dat is nog een hele kunst. We hebben een probleem, piekeren onszelf erin vast en uiteindelijk weten we niet meer waar de uitgang zit. Gelukkig is je eigen talent van nature een ‘omdenker’. Als je tenminste je draken even opzij zet.

 

Over omdenken kunnen we veel leren van de Georgische Natalia met haar talent ‘zwakte omzetten in kracht’. Biologische kruidenthee produceren is haar passie. Echter, verkopen is niet haar sterke kant. Daarop werd ze gewezen door één van haar internetklanten.

 

De klant én theeliefhebber belde haar met het volgende: ‘Ik koop je thee via internet, omdat het dan 40% goedkoper is dan in de winkel. Handig voor mij natuurlijk, maar… Je benadeelt jezelf. Dit prijsverschil mag veel kleiner zijn.’ En zo had hij nog meer verkooptips voor haar.

 

Natalia rook haar kans. Deze man wist blijkbaar heel goed waar hij het over had. Daarbij was hij dol op haar thee. ‘Wil je mijn marketing manager worden?’, vroeg ze hem spontaan. En hij zei hier net zo spontaan ‘ja’ op. Pas later ontdekte ze dat ze dé marketeer van Georgië te pakken had. Dat hielp! Twee weken later lag haar thee in de schappen van een grote agrarische supermarktketen.

 

Ja maar...
Natalia had net zo goed in allerlei weerstand kunnen schieten, zoals: ‘Ja maar ik doe het niet voor niets zo’ of ‘Wat denkt deze man wel niet?’, et cetera! Dit soort gedoe had ze allemaal weggelaten. Ze had in alle openheid zijn verhaal aangehoord en vervolgens zijn hulp gevraagd: haar talent in optima forma.

 

Van omdenken heeft Berthold Gunster zelfs zijn bedrijf gemaakt met www.ja-maar.nl. Over het omzetten van ‘Ja maar..’ naar ‘Ja en..’ Dan zie je én de beren én de weg.

 

Talenttips
Je talent is een omdenker bij uitstek. Daar kun je nog veel meer gebruik van maken. Dat geeft lucht, zicht op nieuwe mogelijkheden en ruimte voor humor.

  • Betrap jezelf op je eigen ja-maar momenten (die zijn er vast meer dan je denkt)
  • Schakel op dat moment je talent in en verzin minstens 3 oplossingen vanuit je talent
  • Kies er eentje en werk die verder uit

Het is ook leuk om anderen hierbij te helpen.

 

Veel succes!

Yvette van Dok
Co-Motion Consult