Talentblog 66 Talentvol team gaat voor resultaat

TALENTVOL TEAM GAAT VOOR RESULTAAT 

Leidinggeven is voor sommigen een makkie. Voor veel anderen ligt dat anders. Oorzaken waarom het niet zo soepel loopt in een team zijn gemakkelijk aan te wijzen. Maar aan oorzaak nummer 1 wordt vaak voorbij gegaan: het team heeft geen duidelijke afspraken gemaakt over haar doel. 

 

Een paar waargebeurde voorbeelden:
Projectleider Roos was diep teleurgesteld in haar team. Weer was er niets gebeurd. ‘Zo wordt het toch niks met het project?’, zei ze verwijtend. De teamleden keken haar schaapachtig aan. ‘Hoezo, we hebben ons werk toch gedaan?’ Zij waren in de veronderstelling dat het project draaide om een pilot bij tien klanten.

 

Ze wisten simpelweg niet dat het uitrollen naar honderd nieuwe klanten het hoofddoel was. Tja, toen dit duidelijk werd, krabde Roos zich schuldbewust achter haar oren. Hoe had ze zoiets simpels in de communicatie over het hoofd gezien?

 

‘Het teamresultaat voor dit jaar? 1 miljoen omzet halen!’, bedrijfsleider Klaas had gesproken. De tien teamleden zakten onderuit in hun stoelen. ‘1 miljoen omzet? Daar krijg ik helemaal geen energie van’, waagde de eerste te zeggen. ‘Over hoeveel klanten hebben we het dan eigenlijk?’, vroeg de tweede. ‘Dat halen we nooit’, zuchtte nummer drie.
Klaas keek op zijn neus, hierop had hij niet gerekend. ‘Wat moet het dan wel zijn?’, vroeg hij toen maar. Het werd een levendige discussie die uitmondde in een teamresultaat waar iedereen volmondig achter stond. Dat gaf het team meteen de gewenste energieboost.

 

De kern?
Het gebeurt vaak dat mensen samenwerken zonder goed af te spreken waar het in de kern om gaat. Iedere betrokkene heeft een eigen idee over ‘het doel’. De verschillen in aanname zullen je verbazen.

 

Een gezamenlijk besluit over het streefresultaat levert een mooi gesprek op. En bovenal: een helder baken waar iedereen vanuit eigen talent gericht een bijdrage aan levert. Dat geeft energie! En een veel grotere kans van slagen.

 

Talenttips
Check eens hoe jij en je teamleden samenwerken. Hoe helder zijn jouw en de gezamenlijke doelen op je werk, in je bestuur en in je sportteam?

  • Stel jezelf de vraag: wat wil ieder voor zich bereiken in je team of samenwerkingsverband? Dit doet elk teamlid voor zich.
  • Zet alle genoemde trefwoorden bij elkaar
  • Is hier een eenduidig beeld van te maken, alsof je een foto van het resultaat voor je ziet?
  • Kom dan samen tot een resultaatsbeschrijving in één zin. Een teamslogan die niemand meer vergeet
  • Laat deze zin elke keer terugkomen in jullie communicatie.

Veel plezier samen!

Yvette van Dok
Co-Motion Consult