Talentblog 65 Inspireer je talent aan tafel

INSPIREER JE TALENT AAN TAFEL 

 

‘Mam, wat eten we vanavond?’ Kreun, ik heb weer eens geen flauw idee. Inspirerende maaltijden verzinnen is niet mijn ding. ‘Waar heb je zin in?’, vraag ik dan maar, tegen beter weten in. Want, het antwoord is altijd hetzelfde, namelijk: ’iets lekkers’. Dit helpt me niet veel verder. Kookinspiratie? Het kan ook anders!

 

Meester-kok Ad Maas doet dit anders, met zijn bedrijf Kookinspiratie. Hij vraagt niet waar je zin in hebt. Zijn vraag is: ’Waar moet de maaltijd over gáán?’ Zo krijgt elke maaltijd een eigen thema en dat levert heel nieuwe inspiratie. Ideeën voor gerechten volgen dan vanzelf.

 

Zo kookte hij voor een intiem dinertje voor een 60-jarige, met als thema ’60 en springlevend’. De smaaksensaties en de kleuren spatten ervan af. Een maaltijd voor een groep anorexiapatiënten was heel andere koek. Daar ging het om ‘speels verleiden’. Dit kwam niet alleen terug in de gerechten, maar ook in het hele kookproces. Door de gasten hierbij te betrekken en hen met de leuke kant van voedsel te laten spelen.

 

Eten doen we elke dag. Vaak zonder nadenken, stoppen we van alles in onze mond. Jammer eigenlijk, want alles wat wij eten heeft een eigen energie. De energie van de omgeving van herkomst, het water en de bodem, het seizoen, de mensen die eraan hebben bijgedragen. Sta je daar wel eens bij stil?

 

Masterchef René Redzepi wel. Dit kun je zien in de indrukwekkende film Noma. Hij is eigenlijk een uitvinder en ontdekt het culinaire universum op een ongekende manier. Met als gevolg: een Scandinavische keuken op wereldniveau met een menu van mossen, boomsappen, bloembladeren, insecten etc. Hij gebruikt alleen en exclusief ingrediënten uit zijn eigen omgeving. Alles met een eigen energie en een pallet aan smaken waar we niet eens woorden voor hebben. Je weet niet wat je proeft!

 

Talenttips
De energie van je eigen voedsel doet wat met je. Eten is meer dan ‘je maag vullen’. Laat het ook een bron van inspiratie en plezier zijn. Dat werkt direct lekker door op je talent. Hoe kun hier meer uithalen? Dat is simpel, en… Heeft als voordeel dat je er elke dag mee kunt oefenen.

  1. Sta even stil bij de keuze van je volgende maaltijd
  2. Vraag jezelf af welke energie je hieraan wilt geven en geef dit een naam, een thema
  3. Geeft dit gelijk een idee voor een gerecht? Dat is mooi. Laat je anders even inspireren door mooie plaatjes van eten
  4. En dan... lekker koken en smikkelen maar!

 

Eet smakelijk!

Yvette van Dok
Co-Motion Consult