Talentblog 64 Improviseren to improve

IMPROVISEREN TO IMPROVE 

 

Het is dodelijk als je niet uit jezelf kunt halen wat erin zit. Als je vastzit in een structuur waar geen ruimte is voor creativiteit. Als je alleen een voldoende krijgt als je kopieert wat ‘de meester’ zegt. En als je precies volgens ‘het systeem’ moet werken, terwijl je ziet dat je klant wat anders nodig heeft.

 

Het woord ‘dodelijk’ is echt niet overdreven voor mensen die hun eigen potentie niet kunnen volgen. Strak binnen de lijntjes moeten werken is niet alleen geestdodend, je kunt er zelfs depressief van worden. Met alle gevolgen van dien!

 

Niet dat we alle structuur en regels moeten afschaffen. Maar laten we ons talent er vooral niet aan ondergeschikt maken. Integendeel. Het gaat er niet om dat je binnen of buiten de lijntjes kleurt. Maak vooral je eigen tekening!

 

Hier heeft muzikant Onno van Swigchem een boek over geschreven. ‘Speel jezelf, gids voor het ontwikkelen van je innerlijk muzikantschap’ heet het. Als saxofonist neemt hij de muziek als verrukkelijk uitgangspunt.

 

Zijn pleidooi? Leer authentiek spelen, op de manier die bij je past. Laat je niet inperken door de noten op papier of door heersende regels. En neem de vrijheid om je eigen invulling te geven. De inspiratie is er.
De vaardigheid om op het onverwachte in te spelen kun je ontwikkelen. In de muziek. En ook daarbuiten. Improviseren als levensmotto. Dan vraag je het uiterste van je talent. Improvisatievaardigheid leren gaat heel simpel: creëer ‘onverwachtheden’ en leer hier steeds vrijer op inspelen.

 

Onno's tips

  • Stel elkaar voor verrassingen. De pianist stopt met spelen. Opeens kijkt iedereen naar jou. Dan wordt het pas echt spannend. Dit kan in een vergadering ook. Ben jij degene die altijd het voortouw heeft? Wacht dan gewoon 6 seconden voordat je op iemand reageert. Dan ontstaat er een andere dynamiek.
  • Daag elkaar uit om scherp te zijn. Vraag net iets meer dan het strikt noodzakelijke.  En laat geen moment onbenut om talent in praktijk te brengen, op wat voor manier dan ook.
  • Ontregel elkaar; doe dingen anders dan normaal. Ga in een gesprek op een andere plek zitten dan normaal, richt een ruimte anders in, vraag een nieuwe gast aan tafel, etc.

 

Nog even een belangrijke voorwaarde om ook te kunnen genieten van je eigen improvisaties: er is geen goed of fout! Het improviseren is al een prestatie op zich. Dus voel je vrij, oefen en wees een leerling van jezelf.

Hartelijke groet,

Yvette van Dok
Co-Motion Consult