Talentblog 62 Onbevangen talent is goud waard

 

ONBEVANGEN TALENT IS GOUD WAARD

 

Heb je ook zo gesmuld van de Olympische winterspelen? Ik wel. Wat een toppers allemaal. En wat was hier ongelooflijk veel te leren over talent! Zoveel factoren spelen mee om op het moment suprême te kunnen pieken of… om onderuit te gaan. Laat ik er één aspect uitpikken: onbevangenheid.

 

Met als voorbeeld Suzanne Schulting in haar 1000 meter finale shorttrack. Onbevangen stond ze aan de start. Als jonge schaatster was ze simpelweg blij dat ze in de finale stond. Ze had niets te verliezen en maakte er een feestje van.

 

Het werd een ongelooflijke stunt. Ze startte en ging als een speer. Nog een tandje erbij, tjonge wat een kracht in die benen. Ze floepte haar tegenstandster voorbij en lag opeens op kop. De bel. ‘Nog twee keer naar links Schulting en je bent er!’, gilde de tv-commentator. Ze bleef geconcentreerd, wist wat haar te doen stond: arm op de rug, hand op het ijs, armen los en sprinten naar de eindstreep… Wow, wat een gouden kers op de Olympische taart!

 

Andere wereld
We zitten vaak gevangen in mislukkingen uit het verleden, in de hoge eisen aan onszelf. Of we laten ons remmen door verwachtingen van anderen. Dit zijn geen goed uitgangspunten voor een topprestatie. Integendeel. Dat illustreerde de trieste 10 kilometer rit van Sven Kramer maar al te duidelijk.

 

En dit geldt niet alleen voor topsport. Dit geldt ook voor ons, in ons dagelijks reilen en zeilen. Iets onbevangen doen, alsof het de eerste keer is, maakt een wereld van verschil. Fris en met plezier, zonder mentale ballast, met alle ruimte voor je talent! Dan kun je tenminste al je aandacht en energie aanwenden voor dat wat je te doen staat. Dit scheelt meer dan 50% van je inspanning.

 

Talenttips
Train daarom je eigen onbevangenheid. Ingewikkeld? ‘Onbevangenheid’ is best een ongrijpbaar begrip. Daarom een klein hulpmiddeltje om het wat gemakkelijker te maken. Plezier is een geweldige graadmeter. Geen plezier? Dan geen onbevangenheid. En plezier kun je maken. Ga dus even na hoe je dat zelf kan doen:

  • Maak een top vijf van de beste ingrediënten voor je eigen plezier
  • Bepaal welke ingrediënten je in eigen hand hebt
  • Zorg een week lang dat die elke dag aan de beurt komen
  • En kijk wat het doet met je eigen onbevangenheid

Daar voel je je jong bij.

 

Veel plezier!

Hartelijke groet,

Yvette van Dok
Co-Motion Consult