Talentblog 61Van doe-het-zelver naar samen

VAN DOE-HET-ZELVER NAAR SAMEN

 

Ben jij ook zo’n doorgewinterde doe-het-zelver? Ik ook hoor. Wel heb ik inmiddels mijn lesje geleerd. Samen met iemand werken aan een klus of project gaat beter. En dat geldt vrijwel altijd.

 

Te vaak zie ik mensen ploeteren, tegen dingen aanlopen en niet verder komen. En toch blijven ze het alleen proberen, hoe kan dat? Waarom?! Volgens mij zijn er veel misverstanden over samenwerken.

 

Een veelgehoorde misvatting is dat je vindt ‘dat je het alleen moet kunnen’. Je zou falen als je het niet alleen zou kunnen... Of je denkt dat een ander het toch niet snapt. Of je raakt de controle en zeggenschap kwijt als je dit met iemand deelt, etc!

 

Ik kan je verzekeren: al je argumenten gaan niet op. Ik zie het overduidelijk om mij heen: mensen die samenwerken komen verder! Want, niet alleen krijgt je talent meer ruimte, het helpt ook om je over je drakerige hobbels heen te zetten.

 

1+1= 3+
Hoe neem je dan de drempel om van ‘alleen’ over te stappen naar een succesvolle samenwerking? Hierbij een formule die kan helpen.

  1. Doe eerst samen iets kleins, binnen een gebakende tijd. Bespreek je verwachtingen en maak heldere afspraken. Gaat dat lekker? En smaakt het naar meer? Neem dan de volgende stap samen. En zo niet, niks aan de hand. Hier blijft het dan gewoon bij
  1. Stel termijnen, ook als het een samenwerking voor onbepaalde tijd betreft. Dit houdt je werkrelatie scherp. Organiseer op afgesproken momenten (bijvoorbeeld jaarlijks) een ‘heidag’. En kijk terug op de afgelopen periode en bepaal jullie doelen voor de komende. Ieder zegt hier dan JA tegen. Of NEE… Dan is het tijd voor iets anders.
  1. Belangrijk: stel vast wie de grondlegger is. Wie is de persoon die als eerst het idee had en/of met het initiatief is gestart? In het prilste begin is dit is altijd één persoon. Erken dit in jullie werkrelatie (ook al is de start al jaren geleden). Deze erkenning houdt de onderlinge relaties in balans. Een relatie groeit scheef als de grondlegger het gevoel krijgt dat hij over het hoofd wordt gezien. Zijn jullie samen toe aan een nieuwe koers? Dan kan dit altijd worden getoetst aan de oorsprong.

 

Talenttips
Kies welke situatie voor jou van toepassing is:

  • Ploeter je alleen en schiet het niet op? Vraag een leuke partner en neem stap a)
  • Werk je samen en ben je toe aan een frisse impuls? Volg dan route b)
  • Werk je samen, maar wringt het soms? Doe dan even een check op formule c)

 

Veel plezier!

Hartelijke groet,

Yvette van Dok
Co-Motion Consult
Plak hier je tekst