Talentblog 48 Talent zit in een klein hoekje

Talent zit in een klein hoekje

 

Een rommelig stapeltje, uitpuilende boekenkast, ordners zonder etiketten, een printer die in de weg staat en een ongemakkelijke stoel. Het verraste me. Ik had mijn bureau best opgeruimd achter gelaten, dacht ik. Echter, mijn frisse terug-van-vakantie-blik wees iets heel anders uit. Werk aan de winkel!

 

Zo’n frisse-blik-moment vraagt alertheid. Want zo’n moment duurt namelijk niet lang. Voor even is het rolluik omhooggegaan. En voor je het weet valt het weer dicht. Klats! Dan ben je weer gewend aan de situatie en laat je het zoals het is. Terwijl het wel dingen zijn waar je je onderhuids aan stoort. Dit zijn kleine energievretertjes voor je talent.

 

Aanpakken!

De kunst is om dit moment te vangen. Ofwel: voordat je je computer openklapt, neem even 5 minuten de tijd om te registreren wat je opvalt aan je werkplek. En wat je eraan zou kunnen verbeteren. Er gaat namelijk veel positieve energie uit van een plezierige werkplek.

 

Laat ik je even een kleine checklist geven voor deze 5 minuten terug-van-vakantie-blik:

 

  • Waar is het rommelig of vol?

Er zijn altijd wel dingen die je al jaren niet gebruikt, boeken die je nooit aanraakt, dossiers die al lang zijn afgerond. Door deze weg te doen schep je ruimte voor iets nieuws. Iets waar je talent nu écht zin in heeft.

 

  • Wat is oncomfortabel of inefficiënt?

Een stoel die niet lekker zit werkt natuurlijk averechts. Maar soms is het subtieler. Klopt de verlichting? Is de kast wel handig? Moet je niesen, krijg je hoofdpijn, heb je gebrek aan frisse lucht? Dan is het hoog tijd om te klussen.

 

  • Is je werkplek ook mooi?

Schoonheid op je werkplek? Daar had je misschien niet aan gedacht. Zonde! Op een mooie werkplek gaan dingen vanzelf, komt een goed idee ‘uit de lucht vallen’, krijg je fijne reacties van anderen en is het voor jezelf ook plezieriger.

Waar valt je blik op als je bijvoorbeeld even niet op je computerscherm tuurt? Een plant, een foto, kunstwerk, een vakantieherinnering, etc. Laat dat iets zijn waar je blij van wordt.

 

Sommige aanpassingen vragen wat meer tijd. Geen nood. Niet alles hoeft gelijk uitgevoerd te worden. Pak wel je agenda en plan in wanneer het klaar moet zijn.

 

Enne, flexwerkers denken natuurlijk dat dit hele verhaal niet voor hen geldt. Dan heb je het mis. Dit is ook toe te passen op je flexplek, de keuken of omgeving van de koffiemachine, ontvangstruimte voor de gasten, de vergaderruimte, etc. Plezier voor je talent zit in een klein hoekje.

 

Veel succes! En plezier!

Yvette van Dok

Co-Motion Consult