Talentblog 125 Talent uit een testje

TALENT UIT EEN TESTJE? 

Er zijn allerlei testjes waarmee je je talent boven water kan krijgen. Of waarmee je kunt onderzoeken wat voor type je bent of in welke categorie je hoort. Die tests kunnen best een aardig beeld geven van wat jij in je hebt. Toch is er altijd nog iets extra’s nodig om het echt bij jou te laten passen. Wat dat is? Je eigen vertaalslag!

Herken je jezelf? 
Peter had in de zoektocht naar zijn talent op internet een testje gedaan. Hij bleek een typische ‘advocaat’. Maar daar herkende hij zichzelf totaal niet in. Een paar van de eigenschappen die daarbij hoorden, klopten wel. Hij had een groot rechtvaardigheidsgevoel, een eerlijk en rustige uitstraling en kon zich goed mengen met allerlei mensen. Maar ‘advocaat’? Nee, dat paste hem echt niet.

Wat dan wel? Hij houdt niet van gezeur, laat zich niet van de wijs brengen en wil graag mensen helpen met zijn nuchtere kijk op complexe problemen. Dus wat is dan zijn talent? ‘Terug naar de basis’ flapte hij er opeens uit. Zo simpel is het dus. Een feest van herkenning.

Door de bomen...
Sommige tests monden uit in een waslijst aan competenties. Of een boekwerk met een beschrijving van jezelf. Altijd opbeurend om te lezen wat je goed kan. Het nadeel is dat het vaak teveel is. En het zijn niet je eigen woorden. Dus ook hier is die vertaalslag nodig naar jouw eigen unieke talentwoord.

Talenttips
Wil je weten wat jouw uniek maakt? Daar kun je op veel manieren achter komen, bijvoorbeeld als volgt:

  • Verzamel zoveel mogelijk woorden die jou typeren. Doe een testje, vraag een ander om feedback, observeer jezelf, luister naar wat je vaak zegt, etc.
  • Heb je minstens 20 woorden op je lijstje? Laat dit een weekje sudderen. Kijk wat je doet in het dagelijks leven, welk woorden breng je in praktijk? Maak na een week je top 5.
  • Leg vervolgens deze woorden voor aan een kritische gesprekspartner. Laat de ander zoveel mogelijk doorvragen op wat bij jou past. Springt een van je 5 woorden eruit? Resulteert het in een nieuw woord? Of krijg je het beeld van een metafoor?
  • Maak je keuze en besef: jij hebt het laatste woord!

Hartelijke groet,
Yvette van Dok
Co-Motion Consult

Ps. Raak je verdwaald in de zoektocht naar je talent? Neem gewoon contact op!