Talentblog 117 Talent observeert

TALENT OBSERVEERT

Goed observeren is een kunst. Meestal zijn we te druk met onze eigen gedachten en beslommeringen om goed om ons heen te kijken. Toch loont het om tijd te maken voor observatie. Want observeren is een krachtig instrument voor je talent. 

‘Stop!’, riep Max, ‘die liftende jongen staat ons op de camping.’ Wij keken elkaar verbaasd aan. Die jongen hadden wij nog nooit gezien. Max wél. Hij bleek precies te weten bij welke familie deze jongen hoorde. Deze lifter bofte maar. Hij werd bijna voor z’n tent afgezet.

Gedrag spreekt voor zich

Petra en Naomi hadden de opdracht om elkaars talent te benoemen. Het observeren van hun werkwijze vertelde genoeg over hun talenten.

  • Petra vroeg Naomi honderduit. Zij was nieuwsgierig en meelevend, waardoor Naomi zich opende en ook de lastige verhalen uit haar leven begon te vertellen.
  • Naomi ging op haar beurt weer heel anders te werk: zij pakte pen en papier, schreef doelbewust de woorden op die ze hoorde, koos daar drie woorden uit en legde die voor aan Petra met de vraag: ‘welke van deze drie omschrijft jouw talent het best?’

Rara, wat is het talent van deze dames?

Kan ik dat? 

‘Een harde backhand slaan? Nee hoor, daar heb ik de techniek niet voor’, zei Pascal op de tennisbaan. Hoezo, geen techniek? Dat was echt een misvatting. Maar helaas, een verkeerd zelfbeeld kan hardnekkig zijn. Pas toen hij zichzelf op video zag, was hij bereid om zijn zelfbeeld bij te stellen. Soms lijken mensen hun eigen kwaliteiten niet te wíllen zien.

Goed observeren is goud waard. Het helpt een ander, brengt nieuw talent aan het licht, geeft informatie waar je eigen talent wat mee kan, verbant misvattingen uit de wereld, etc. Daarbij vindt je talent het gewoon leuk om nieuwe dingen te ontdekken.

Talenttips
Door alle coronamaatregelen is onze actieradius beperkter. Saai? Dat hoeft niet. Ontdek elke dag iets nieuws door te observeren. Hoe? Geef jezelf een week lang observatieopdrachten.

  • Kies aan het begin van elke dag een nieuw observatiethema. Bijvoorbeeld op dag 1) Een mooie paddenstoel; dag 2) Een leuke opmerking van een huisgenoot; dag 3) Een goed moment van jezelf; dag 4) Een grappige actie van een huisdier, vogel, kever, etc.; dag 5) Een ontmoeting op straat; dag 6) Ontdek een mooie verpakking; dag 7) Kijk naar kapsels en brillen van anderen, etc.
  • Stel na een week vast wat goed observeren oplevert voor je talent.
  • Besluit met welke observatievaardigheid je verder wilt oefenen en ga hiermee aan de slag.

Veel plezier en succes!

Hartelijke groet
Yvette van Dok
Co-Motion Consult

Ps. Wil je je observaties met me delen? Leuk! Kan de observatie van je eigen talent wel wat hulp gebruiken? Mail gerust!