Talentblog 116 Talent en pijn

TALENT EN PIJN

Au! Een ongelukje waardoor je opeens in de prak ligt. Een kwaaltje dat er stiekem ingeslopen is. Pijn is een grote plezierbederver. Soms heb je zelf niet eens in de gaten hoeveel energie het je kost. Wat pijn betekent voor je talent? Van alles, lees maar!

In deze tijd van Corona lijkt het alsof iedereen in de lappenmand belandt. Je snottert en je zit gelijk 10 dagen aan huis gekluisterd. Een valpartij op straat, en je kunt de komende maanden niet meer lopen. Of dat knobbeltje bleek toch niet zo goedaardig als je hoopte…

Doordraven
Soms heb je pijn, maar merk je het niet eens, of je doet gewoon alsof het er niet is. Op korte termijn kan dit goed werken. Maar als dat langer aanhoudt, dan gaat het fout. Pijn is namelijk een enorme energievreter. Het put je uit. Ook mentaal. Draaf je nog lekker een eindje door? Er zijn mensen die pas toegeven aan hun burn-out als ze niet meer kunnen lopen. Hoeveel stadia zijn zij dan voorbij gerend? Ongemerkt staat hun talent al maanden op non-actief.

Wake-up
Fysieke pijn is een signaal. Een signaal dat er iets aan de hand is. Dat het tijd is voor verandering. Op de korte of langere termijn. Hoe lastig of verdrietig dat ook is. Dit traject is geen pretje, maar er zijn wel manieren om talentvol met pijn om te gaan.

Talenttips
Pijn wordt een stuk draaglijker (en geneest beter) als je er een positieve draai aan weet te geven. Talent kan hier als volgt bij helpen:

  1. Erken dat je pijn hebt. Dat er dingen zijn die je nu niet kan. Is dit een open deur? Hmmm, er zijn veel doordravers in de wereld. Je lijf is een graadmeter. Je talent ook. Te weinig fut voor je talent? Detecteer in je lijf waar het energielek zit.
  2. Bepaal wat voor aandacht je pijn nodig heeft. Betekent het minder bewegen? Juist meer? Of anders? Een andere stoel, een nieuwe bril? Neem je maatregelen, en wacht niet met hulp vragen. Anderen hebben ook talent!
  3. Verken je nieuwe ruimte. Een periode van gedwongen verandering is een uitnodiging aan je talent. Je talent houdt wel van een verzetje. Tijd voor reflectie, voor verdieping, voor een andere hobby of voor nieuwe contacten… Zie het als een kans, om weer een nieuwe dimensie van je talent te ontdekken.

Veel sterkte. En ook succes!

Hartelijke groet
Yvette van Dok
Co-Motion Consult

Ps. Een milde blik naar jezelf en een dosis humor doen wonderen. Heb je daar een beetje hulp bij nodig? Neem dan even contact op.