Talentblog 114 er was eens… een prinses en een kikker

ER WAS EENS.... EEN PRINSES EN EEN KIKKER

De prinses had een groot talent. Maar, om dat te gebruiken moest ze een kikker opeten. De kikker was groot en vies, dus daar had ze geen trek in. Ze hikte er de hele dag tegenaan. Aan het eind van de dag besloot ze: ‘Hmm, mórgen eet ik hem op!’. Maar, morgen ging voorbij, overmorgen ook. En ze werd steeds ongelukkiger, want ze kon haar talent niet benutten. Wat moest ze doen?

Die vieze kikker opeten gaat over de belangrijkste taak die je te doen hebt. Vandaag nog. Of dat rottige klusje waar je geen zin in hebt, dat telefoontje waar je bang voor bent. En wat doe je dan? Uitstellen. We hebben hier allemaal een handje van. Terwijl die kikker echt wel een prachtige prins, lees: jouw eigen talent, vertegenwoordigt.

Stel je voor dat je al die tijd en energie die je nu besteedt aan uitstellen of aanhikken tegen een spannend klusje gewoon aan je talent zou besteden? Dan zou het leven er heel anders uitzien!

Daarom las ik, in mijn vakantie nota bene, het boekje “Eat that frog’ van Brian Tracy. Graag deel ik een paar handige tips met je:

    1) Eerst de kikker, dan de rest
Begin je dag met die kikker. Dus niet eerst je mails checken of andere kleine dingen doen. Nee, direct na je ontbijt, pak je die kikker bij zijn lurven. Je grootste, belangrijkste taak van die dag is actie nummer 1.

Moet je vandaag twee kikkers slikken? Pak het vieste, rottigste klusje dan eerst. Pas als dat klaar is, begin je aan het volgende.

    2) Pas op alles de 80/20 regel toe
Heb je moeite met het kiezen van je kikkers? Stel jezelf dan de volgende vraag: ‘Welke 20% van mijn taken leidt tot 80% van mijn resultaten?’ Dit zijn de klussen met de meeste waarde en dit is waar het om draait. Doe die dus als eerste. Met de volle 100% van je talent. Enne, is die andere 80% echt wel zo belangrijk? Daar kan vast wel iets van weg. Dat ruimt lekker op!

De kunst is natuurlijk om dit een tijdje vol te houden. Dan kan het erin slijten als goede gewoonte. Dan gaan je taken ook steeds beter passen bij wat je echt te doen hebt. En dan wordt je talent al aan het begin van de dag wakker geschud. Daar heb je de hele dag profijt van!

Veel succes!

Hartelijke groet
Yvette van Dok
Co-Motion Consult