Talentblog 112 Talent maakt van de nood een feest

TALENT MAAKT VAN DE NOOD EEN FEEST!

Veel vernieuwing wordt uit nood geboren. Vooral de nood van anderen is een geweldige trigger voor talent. Je bespeurt dat iemand ergens mee zit, je talent springt aan en verzint iets om er wat aan te doen. Bijzonder eigenlijk. Voor je talent bieden de noden van deze Coronatijd een zee aan nieuwe mogelijkheden.  

 

Neem het voorbeeld van Onno van Swigchem. Als muzikant zit hij in de hoek waar flinke klappen vallen. En als dirigent van amateurstraatorkesten zag hij de orkestleden al snel verpieteren. Thuis in je eentje je partijtje oefenen? Daar is de lol na een paar weken wel vanaf. De muzikanten misten hun donderdagavondrepetities. Lekker opladen na een drukke werkdag. Inspiratie opdoen met nieuwe muziek en genieten van het samenspel.

 

Zwaarmoedigheid werd zo her en der voelbaar, en daardoor sprong het talent van Onno
- Verlichten - aan. Hij dacht: dat gebrek aan gezelligheid kan ik niet oplossen, maar aan het samenspel en nieuwe muziek, daar kan ik wél wat aan doen.

 

Zo bedacht hij met zijn nieuwe band de Corona Suite. Swingende muziek, niet alleen om te luisteren. Maar vooral ook om met de karaokeversie mee te spelen aan de hand van je eigen partij. Met één druk op de knop haal je zo de hele band in huis en ga je los met je eigen improvisatie. Je swingt de pan uit!

 

Om ook wat geld in het laatje te brengen voor de band en zichzelf, benutte Onno het initiatief van het crowdfunding platform VoordeKunst. Dit platform bedacht een talentvolle Corona-aanbieding. Zo kwam er én geld binnen én werd een groep van meer dan 100 afnemers bereikt die met de muziek aan de slag is gegaan. 100? Waarschijnlijk veel meer, want ook muziekdocenten in Spanje, Duitsland en Amerika laten hun leerlingen met de band meespelen.

 

Dat het hier niet bij blijft is duidelijk: de aanknopingspunten voor uitbreiding zijn legio. Onno is er klaar voor. En de muzikanten? Die zijn in september klaargestoomd om in Amsterdam met hun Club van 100 de Corona Suite te spelen. Stel je voor: een speelveld van 100 x  1,5 meter. Boordevol muziek! Dat wordt één groot feest.

 

Talenttips

Van iemands nood een deugd maken, dat is waar talent over gaat. Dit kan elke dag, als je je ogen ervoor openhoudt. Ook kleine noden en kleine deugden tellen mee. De ander is erbij gebaat, je talent groeit ervan en wie weet, ontstaat er wel een heel nieuw initiatief. Dus ga lekker oefenen:

  • Houd deze week je oren en ogen open voor de nood van een ander
  • Waarvan springt je talent aan, welke ingeving krijg je?
  • Volg je ingeving. Spontaan. Improviseer! Je hoeft niet te weten waartoe het leidt
  • Zie wat er gebeurt, met de ander en jezelf.
  • Ben je klaar? Op naar het volgende moment. Is er ruimte voor vervolg? Laat je lekker leiden door je energie en de vraag van je afnemer.

 

Veel plezier!

 

Hartelijke groet
Yvette van Dok
Co-Motion Consult

 

Ps. Speciaal voor de amateurmuzikanten onder ons: wil je de Corona Suite meespelen? Je kunt de muziek hier aanvragen. Dan ben je gelijk van harte welkom om mee te doen met de 100 x 1,5 meter-muziekmiddag in September!