Talentblog 110 Talent anno 2020

TALENT ANNO 2020

 

Pinksteren. Ik moet altijd even de betekenis opzoeken: ‘Het uitstorten van de Heilige Geest’. Ik denk aan een waterval. In christelijke termen ‘het gevoel dat je wordt volgegoten met God’. Ik denk natuurlijk: ‘volgegoten met talent.’ En aan het bewust leven van je talent. Dit is heel wat. Kijk maar even naar de VS en de demonstraties op de Dam.

 

Pinksteren markeert de omslag in de ontwikkeling van de mens. Maarten Zweers beschrijft dit heel levendig in zijn muzikale verhandelingen; hoe in de tijd van de Grieken de wijsheid was voorbehouden aan een kleine groep. En het gewone volk geacht werd te volgen. Wie advies nodig had, deed een beroep op een orakel. Je eigen wijsheid, je zelfbewustzijn als interne raadgever, dat bestond toen nog niet.

 

In de afgelopen millennia heeft hierin een gigantische omwenteling plaatsgevonden. Wijsheid en zelfbewustzijn zijn niet langer voorbehouden aan een selecte groep. Het breidt zich uit en wordt gemeengoed: zo is de Heilige Geest niet langer geconcentreerd in ‘Jezus’, maar is ook uitgestort over zijn volgelingen. En deze tendens zet zich voort, ook nu nog.

 

George Floyd
Anno 2020 leeft het besef dat elk mens een zelfbewust levend wezen is. Mét talent. En dat elk mens daarmee een rechtvaardige plek in de maatschappij verdient. Dat deze omwenteling niet zonder slag of stoot verloopt, zie je aan de huidige protesten in de VS.

 

Als ik de ontwikkeling van ons zelfbewustzijn in dit perspectief zie, dringt het opnieuw tot mij door hoe uniek ons talent is. Als ik 2000 jaar geleden had geleefd was mijn zelfbewustzijn nihil geweest. En had ik mijn talent niet bewust kunnen inzetten zoals ik dat nu kan. Dan zou het leven er toch heel anders uitzien.

 

Talenttips

  • Neem even tijd om te mijmeren over een leven zonder besef van je eigen talent. Hoe zou dat zijn?
  • En hoe is het nu, om wel de rijkheid van je talent te kunnen ontdekken, te voelen en te benutten?

 

Veel plezier!

Hartelijke groet
Yvette van Dok
Co-Motion Consult