Talentblog 107 Talent pingpongt tussen extremen

TALENT PINGPONGT TUSSEN EXTREMEN

Corona legt een vergrootglas op het leven. Het goede en het kwade, angst en hoop, talenten en draken. Alles kristalliseert zich uit, in extreme mate. In de wereld en ook in jezelf. Je talent kan voelen als een jojo: op een neer geslingerd tussen twee polen. Wat kan je daarbij helpen? 

 

Een paar voorbeelden waarin je vast wel wat herkent:

  • Martijn wordt vaak overvallen door verdriet over wat er gebeurt in de wereld. ‘Aan de andere kant geniet ik enorm van de stilte en de natuur’.
  • Willeke zit enorm in de stress over haar inkomsten. ‘En het is ook fijn eindelijk tijd te hebben voor al mijn klusjes thuis. Dat geeft rust en orde’.
  • Chris doet zijn uiterste best om voor zijn ouders ‘gezelligheid op afstand’ te creëren. ‘Toch voel ik me machteloos, omdat hun gevoel van eenzaamheid blijft’.

 

Het spel van de +pool
Talent pingpongt op en neer. Het ziet een behoefte en vindt een oplossing. De creativiteit van je talent is onuitputtelijk, het spel van vernieuwing eindeloos. Vraag er regelmatig nieuwe spelers bij en houd de lol erin.

 

Verduren van de -pool
Niet alles laat zich oplossen, zelfs niet met talent. Eenzaamheid, onzekerheid over de toekomst, verdriet en machteloosheid. Het ís er. Je kunt het niet zomaar wegschuiven. Hierbij gaat het om het verduren van leed, het verdragen van het gezelschap van je ellende. Als dit gezelschap zich opdringt, neem er dan even de tijd voor. Ga ermee wandelen, klaag erover tegen een boom, deel je ellende met een vogel. Dat geeft lucht.

 

Hoop
May your choices reflect your hopes, not your fears’. Deze uitspraak van Nelson Mandela reisde met mij mee tijdens de paasdagen. Langzaam drong tot mij door: ‘Waar talent is, is hoop’. En dat is waar jij, als talentvol persoon, bent. Altijd. Dat is nog eens hoopvol!

 

Talenttips
Wat zijn de twee belangrijkste polen waartussen jouw talent zich nu beweegt?

  • Bepaal je + en je -pool
  • Ontdek hoe je jouw talent meer kunt laten spelen (+pool)
  • Bepaal wat je helpt in het verduren van je -pool
  • En geef dan elke dag een kleine impuls aan beide kanten.

 

Waar jouw talent is, is hoop!

 

Hartelijke groet,
Yvette van Dok

Co-Motion Consult